Amersfoort F 2423
Amersfoort F 2424
Dr. J.P. Heijelaan 4 A, 3818 GT te Amersfoort

Omschrijving

Verbonden met de villa door een bakstenen pergola staat op enige afstand ten westen van het hoofdgebouw een TENNISHUISJE aan een tennisbaan. Dit complex werd in 1929 door H.Th. Wijdeveld ontworpen. Het materiaalgebruik - baksteen in Noors en blokvormig verband - en de toepassing van rechthoekige vormen, afgewisseld door ronde hoekoplossingen zijn nadrukkelijk afgeleid van de vormen van de villa uit 1927.

Het gebouw bestaat uit een rechthoekig, overdekt en afgesloten tenniszitje, met een erboven gelegen terras, dat middels een trap kan worden bereikt. Aan de andere zijde bevindt, op een verhoging van drie treden, een open, overdekt zitje met daarachter een schuur.

De voorgevel (westzijde) bestaat uit twee delen. Het open en overdekte tenniszitje wordt omsloten door twee bakstenen wanden, waarbij het platte dak op een bakstenen kolom rust. Rechts bevindt zich de naar de tennisbaan gerichte, deels afgeronde gevel van het geheel omsloten tenniszitje. Dit volume bezit een groot rechthoekig venster, dat de ronding van de gevel volgt. Hiernaast bevindt zich een openslaande deur als toegang tot het zitje. De indeling van het venster is veranderd. Boven het volume bevindt zich een terras omgeven door een bakstenen borstwering met balustrade en vlaggenmast.

De achtergevel is eveneens in tweeën gedeeld. Links is een rechthoekig venster in het gevelvlak opgenomen. Vanuit het midden leidt een bakstenen trap naar het hierboven gelegen terras.

Het rechter gedeelte van de gevel, waarachter de schuur is gesitueerd, is geheel blind.

Een dubbele deur in de rechthoekige linker zijgevel geeft toegang tot de schuur. Het metselwerk vertoont een patroon van vakken, die afwisselend uit twee horizontale en twee vertikale stenen bestaan.

Een groter rechthoekig venster in de rechter zijgevel biedt uitzicht op de tennisbaan.

Waardering

Het tennisgebouwtje annex schuur met pergola is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een zeldzaam voorbeeld van een tennishuisje, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School en met invloeden van het Zakelijk Expresionisme. Het gebouwtje is ontworpen door de internationaal vermaarde architect H.Th. Wijdeveld. Het tennishuisje annex schuur en pergola zijn van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en in relatie tot de omliggende villawijk.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Tennisbaan Tennishuisje bij villa

Wijdeveld, H.Th. ; Stad Amersfoort