Inleiding

Het COMPLEX bestaande uit een dubbel woonhuis, type COTTAGE en een in de achtertuin van nummer 79 vrijstaande PAARDENSTAL, is in 1919 in opdracht van W.A.M. van Westerouen van Meeteren door H.C. Elzinga ontworpen. Volgens overlevering werd het pand aanvankelijk bewoond door twee gezinnen, waarvan de echtgenotes zusters waren. De familiale band kan de opmerkelijk verdeling van de ruimten in het gebouw verklaren. Zo beschikt nummer 79 (rechterzijde) over het koetshuis in het midden en een groot deel van de ruimten aan de voorzijde op de eerste en tweede verdieping. Nummer 81 heeft een groot deel van de ruimten aan de achterzijde van deze verdiepingen in gebruik.

Het pand is met zijn overstekende rieten kap, de erkers en de luiken met zandlopersmotief op de begane grond geïnspireerd op het Engelse landhuis. Andere elementen zoals het expressieve rode metselwerk, de asymmetrisch geplaatste schoorsteen en de nog geheel gave roedenverdeling van alle vensters, wijzen op invloeden van de Amsterdamse School. Zowel het exterieur als grote delen van het interieur kennen een hoge mate van gaafheid.

Omschrijving

De dubbele cottage met inpandig koetshuis is door een tuin gescheiden van de Daam Fockemalaan gesitueerd. Aan de linker- en rechterzijde van het pand bevinden zich de paden naar de entrees, terwijl het brede toegangspad in het midden naar het centraal gepositioneerde koetshuis leidt.

Achter op het terrein van nummer 79 bevindt zich een vrijstaande paardenstal.

Het complex omvat de volgende waardevolle onderdelen:

1 de dubbele cottage

2 de vrijstaande paardenstal

Waardering

Het door architect H.C. Elzinga ontworpen complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dubbele cottage met vrijstaande paardenstal met invloeden van het Engelse Landhuis en de Amsterdamse School.