Amersfoort C 2638
Bij Daam Fockemalaan 79, 3818 KE te Amersfoort

Omschrijving

De in de achtertuin van nummer 79 gelegen PAARDENSTALLING is tegelijkertijd met de cottage als dubbel woonhuis, ontworpen door architect H.C. Elzinga.

De paardenstalling heeft een rechthoekige vorm, waarvan de lange zijde evenwijdig aan het hoofdgebouw is gesitueerd. het bestaat uit één bouwlaag met rieten zadeldak. De muren bestaan uit baksteen met een zwart geschilderde plint.

In de symmetrische, witgeverfde voorgevel (westzijde) bevinden zich drie hoge en brede houten deuren, waarop boven elkaar twee zandlopermotieven zijn geschilderd. Boven de deuren is een halfrond bovenlicht met spaakvormige roedenverdeling aangebracht. Deur met bovenlicht steken door de onderrand van de kap.

De blinde achtergevel is verder identiek aan de voorgevel.

In de topgevel van de verder blinde kopgevel bevindt zich een klein vierkant venster met roedenverdeling.

Waardering

De vrijstaande paardenstal is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een paardenstal met invloeden van het Engelse landhuis en de Amsterdamse School. De paardenstalling bezit ensemble waarde als onderdeel van het complex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Renpaardenstal

Elzinga, H.C. ; Stad Amersfoort