Complex Dorpsstraat 22-24

Inleiding.

Het complex bestaat uit de KERK op nummer 22 (1), de ernaast gelegen PASTORIE op nummer 24 (2) en het tegenover de kerk gelegen HEK van het kerkhof (3). Deze objecten zijn alle gelegen in de kern van Westerhoven. De pastorie is in Eclectische trant verbouwd rond 1870, maar zal in oorpsrong eerder, mogelijk in het begin van de negentiende eeuw zijn gebouwd. De kerk is in Neo-Gotische stijl gebouwd door H. van Tulder in 1885-1886. Het Jugendstil-hek tenslotte is in 1907 geplaatst.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkdorp in de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang door de uiteenlopende stijlen en de detaillering die een afspiegeling vormt van de wijze waarop men op het platteland actuele stijlen overnam ter verhoging van representativiteit en karakter. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.