Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517911
Complexnummer
517909 - Kercomplex St. Servatius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/54
Kadastrale aanduiding
Westerhoven E 292
Dorpstraat 24, 5563 BD te Westerhoven

Omschrijving

Dorpsstraat 24

Inleiding.

De PASTORIE heeft de huidige bouwmassa in 1861 gekregen. Oorspronkelijk was het een eenlaags pand onder zadeldak. In het steenverband op de hoeken zijn klezoren zichtbaar: een metselwijze die men in Noord-Brabant zeer lang heeft toegepast. De voorgevel is in Eclectische stijl. Het aangebouwde pand, mogelijk een voormalige kosterswoning, dateert uit 1893.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand telt vijf traveeën en is symmetrisch van opzet.

De plattegrond is rechthoekig. Het pand is opgetrokken uit handvorm baksteen welke aan de voorzijde is gepleisterd in blokvorm en wit is geschilderd, in de zijgevels steken rechte muurankers. Het heeft een wolfdak met leien in rensdekking. Op de begane grond bevinden zich achtruits schuifvensters met geprofileerde stucomlijsting en kuiven. De dorpels zijn van hardsteen. In het midden bevindt zich de paneeldeur met bovenlicht en langwerpige roosters van siersmeedwerk in het bovenpaneel. Rondom de deur dezelfde afwerking als bij de ramen. De zesruits schuifvensters op de etage zijn ongedecoreerd. De hoeken van het pand hebben afwisselend rusticablokken en diamantkoppen. De voorgevel wordt afgesloten door een bakgoot rustend op voluutconsoles. De rechter- en linkerzijgevel zijn op een vierruits zoldervenster na blind gelaten. De achtergevel is deels gewijzigd, onder meer door de bouw van een balkon rond 1960.

Achter de pastorie bevindt zich een grote tuin met diverse loofbomen. De aanleg is verschillende keren gewijzigd.

Links van het pand staat het aangebouwde dwars geplaatste deel met zadeldak waarop zwarte verbeterde Hollandse pannen. De handvorm baksteen is aan de voorzijde wit geschilderd. In de gevel een deur, een zesruits raam en een vierruits zolderraam, alle geplaatst onder rondbogen.

Beide onderdelen hebben een voortuin die wordt afgeschermd van de weg door een ijzeren hek met pijlpuntmotief.

Waardering.

De pastorie met aanbouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie in de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering die een afspiegeling vormt van de wijze waarop men op het platteland actuele stijlen overnam ter verhoging van representativiteit en karakter. Het is tevens van belang vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517909. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1861
1861
exact
verbouwing
1893
1893
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden