Inleiding

WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning, bijbehorende leerlooierij is afgebroken. In 1885 is daar het GEMEENTEHUIS in een overeenkomstige vormgeving, naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond tegenaan gebouwd. De woning heeft daarna een horecabestemming gehad en is patronaatsgebouw geweest. Het geheel is thans in gebruik als dubbel woonhuis waarbij de oorspronkelijke scheiding tussen de twee panden verschoven is (een deel van de éénlaagse vleugel is bij het tweelaagse pand getrokken).

Omschrijving

Het geheel bestaat uit een langgerekte éénlaagse vleugel (nr. 12) met daaraan grenzend een tweelaags blokvormige boumassa (nr. 8). De voorgevels zijn in elkaars verlengde geplaatst.

Kerkstraat 8 ligt op de hoek van Kerkstraat en Kerkpad. Achter dit pand strekt zich een tuin uit, aan de straatzijde afgescheiden door een bakstenen muur met lisenen en ezelsrug en een poort tussen vierkante pijlers met natuurstenen bekroning.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert.