Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518076
Complexnummer
518074 - Woonhuis en gemeentehuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82791/98
Kadastrale aanduiding
Gemert N 947
Gemert N 949
Kerkstraat 12, 5421 KX te Gemert

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning. De woning heeft daarna een horecabestemming gehad en is patronaatsgebouw geweest.

Omschrijving.

Een éénlaagse bouwmassa, acht traveeën breed op een rechthoekige plattegrond. Het geheel heeft een mansardedak, gedekt met geschubde leien.

Het pand is uitgevoerd in baksteen. De voorgevel is geblokt gepleisterd, op een glad gepleisterd basement. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint. Onder de geprofileerde goot een gepleisterde lijst met rechthoekige vlakken en cirkels. De goot rust op met loofwerk versierde consoles.

Het pand heeft getoogde vierruitsramen met bovenlichten en een houten paneeldeur. Ramen en deuren zijn in geprofileerde omlijstingen met brede kuiven gevat. In het dakvlak bevinden zich vier (zinken) oeils de boeuf, bekroond door een pinakel. De zijgevel bevat zesruitsramen en een deur. In het verlengde van de zijgevel strekt zich een muur uit met opgemetselde delen, bekroond door natuursteen.

De achtergevel bevat nieuw metselwerk. In het dakvlak zijn moderne dakkapellen aanwezig.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518074. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis met daaraan gebouwd gemeentehuis.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
exact
Bouwjaar woonhuis.
verbouwing
1885
1885
exact
Aangebouwd gemeentehuis.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dreesen ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur