Inleiding.

Voormalige Latijnse SCHOOL met RECTORSWONING, gebouwd in 1887;1891 naar ontwerp van architect M. Dreesen, gemeentearchitect te Helmond.

Gerestaureerd in 1976.

De gebouwen hebben kenmerken van de neo-gotische en neo-renaissance stijl.

Omschrijving.

De school grenst met de rechter voorhoek tegen de linker achterhoek van het huis. Het huis ligt aan de rooilijn, tussen de voorgevel van de school en zijgevel van het huis is een terrein, gedeeltelijk bestraat, gedeeltelijk beplant, zichtbaar. Het geheel ligt iets schuin ten opzichte van de straat.

Het schoolgebouw is in gebruik door het gemeentearchief en heemkundekring, de woning is bij diverse geneeskundige instellingen in gebruik.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en kenmerkt de geestelijke ontwikkeling in Gemert als onderwijscentrum van de Peel. Het heeft belang vanwege de herinnering aan het eens bloeiende onderwijssysteem van de Latijnse scholen. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schoolgebouw in een mengeling van stijlvormen. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een vroegere Latijnse school uiterst zeldzaam.