Inleiding

RK. KERK St. Bonifatius met bijbehorende PASTORIE, gebouwd tussen 1896 en 1897 in neogotische stijl. Architect was Nicolaas Molenaar (1850-1930) die al jong in dienst was bij P.J.H. Cuypers en later bij de rijksbouwmeester J. van Lokhorst. Vanaf 1885 werkte hij als zelfstandig architect en ontwierp hij een groot aantal katholieke kerkgebouwen.

Het complex bestaat uit de volgende twee onderdelen:

1. het kerkgebouw

2. pastorie

Omschrijving

In het centrum van Rijswijk gelegen katholiek kerkcomplex. Het kerkgebouw met toren is afwijkend georiënteerd op een min of meer noord-zuidas. De kerk ligt iets van de weg teruggerooid, de pastorie ligt hier zuid-oostelijk van ter hoogte van de oostelijk georiënteerde transeptarm zodat aan de voorzijde van dit pand een rechthoekig voorplein kon ontstaan.

Waardering

Het kerkcomplex met kerkgebouw en pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kerkgebouw met pastorie dat na herstel van de Bisschoppelijke Hiërarchie (1853) gebouwd is.

Van architectuurhistorische waarde vanwege de voor de katholieke kerkbouw uit het eind van de 19de eeuw karakteristieke neogotische bouwstijl en als voorbeeld van een kerkgebouw uit het oeuvre van Nicolaas Molenaar. De beide complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele verbondenheid van de beide onderdelen en de eenheid in bouwstijl. Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in het centrum van Rijswijk en de beeldbepalende waarde van de kerktoren.