518120 - H. Bonifacius
Rijswijk D 6456
Van Vredenburchweg 67, 2282 SE te Rijswijk

Inleiding

PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogotische stijl.

N.B. Aan de achterzijde is een nieuwe serre aangebouwd die voor de bescherming van ondergeschikt belang is en de vensterkozijnen zijn merendeels vernieuwd.

Omschrijving

Het tweelaagse pand met een rechthoekige plattegrond is opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) onder een afgeplat schilddak met steekkap en dakhuisjes, gedekt met leien in Maasdekking. Vensterpartijen onder rondbogen met siermetselwerk in de boogtrommel. Rondom zijn natuurstenen waterlijsten aangebracht.

De voorgevel (noord) bestaat uit zes traveeën en heeft een uit het midden geplaatste risaliet eindigend in een puntgevel met schouders onder een steekkap. Ter plaatse van de begane grond en de verdieping bevindt zich een samengesteld venster, in de top is een enkel venster geplaatst. Rechts van het risaliet op de begane grond en de verdieping twee vensters. Links van het risaliet bevindt zich de entree die bestaat uit een paneeldeur onder een bovenlicht met glas-in-lood en twee vensters. Op de verdieping zijn twee vensters geplaatst.

De rechter zijgevel gaat schuil achter de sacristie.

De linker zijgevel heeft enkele en samengestelde vensters en een eenvoudige deur. De eenlaagse aanbouw aan deze gevelzijde heeft paneeldeuren onder een tweeruits bovenlicht.

Waardering

De pastorie behorend bij de katholieke kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie bij een kerkgebouw dat na herstel van de Bisschoppelijke Hiërarchie (1848) gebouwd is.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de voor de katholieke kerkbouw uit het eind van de 19de eeuw karakteristieke neogotische bouwstijl en als voorbeeld van een pastorie uit het oeuvre van Nicolaas Molenaar.

De pastorie is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de functionele verbondenheid met de kerk en de eenheid in bouwstijl van deze beide onderdelen.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Landschapsstijl