Inleiding

Voormalig boerderijcomplex 'Vlietzicht' uit 1890 bestaande uit een BOERDERIJ, een SCHUUR en een TOEGANGSHEK. Het boerderijcomplex werd in opdracht van de familie Repelaer gebouwd die ook de boerderij Paulinaburch (Lange Kleiweg 6,8) liet bouwen. De voorgevel van de boerderij en de schuur zijn opvallend vormgegeven in de stijl van de Hollandse neorenaissance.

Het erf is beeldbepalend gesitueerd aan de Vliet en ligt op het terrein van het voormalige buitenhuis Elsenburg in het buitengebied van Rijswijk. Het boerderijcomplex is thans in gebruik als herberg.

N.B. De hooiberg is recentelijk vernieuwd en is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met noordelijk ervan gelegen schuur. Toegankelijk via een zuidelijk van het complex gelegen oprijlaan die beplant is met populieren en toegankelijk via het aan de straatzijde geplaatst toegangshek. Voor de boerderij staat een grote rode beuk, de voortuin is omgeven door een haag.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Vlietzicht' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de streek karakteristiek boerderijcomplex met de daarbij behorende, kenmerkende, gebouwde elementen.

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de voor de boerderijbouw opvallende bouwstijl van Hollandse Neo-Renaissance waarin de voorgevel van de boerderij en de schuur zijn vormgegeven.

De onderdelen van het boerderijcomplex zijn redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie tussen de onderdelen.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk.