518134 - Herberg Vlietzicht
Rijswijk G 3704
Rijswijk G 3701
Jaagpad 7, 2288 AB te Rijswijk

Inleiding

SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk.

Omschrijving

Schuur, op rechthoekige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband met knipvoeg) met speklagen van kunststeen onder een met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt zadeldak.

De voorgevel is een trapgevel voorzien van geprofileerde afdekplaten, deels met bolvormige pinakels en met, net als de boerderij, decoratieve elementen uit de neorenaissance zoals muurankers, siermetselwerk in gele verblendsteen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen rond de bovenzijde van de muuropeningen. De symmetrisch ingedeelde gevel heeft een centraal geplaatste rondboogvormige, opgeklampte deur met aan weerszijden grote rondboogvormige vensters met een ijzeren roedenverdeling. Op de verdieping een groot hooiluik met aan weerszijden vensters zoals op de begane grond. De rechter zijgevel heeft vier meerruits vensters, een deur en drie segmentboogvormige stalvensters met stalen kozijnen.

De linker zijgevel van de schuur gaat grotendeels schuil achter een modern tussenlid dat de schuur met de boerderij verbindt.

De achtergevel heeft een enkele deur en een opgeklampte dubbele deur met beslag waarboven een hooiluik geplaatst is.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerenerf.

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de voor de boerderijbouw opvallende bouwstijl van Hollandse neorenaissance.

De schuur is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van het boerderijcomplex en is beeldbepalend gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Repelaer ; Zuid-Holland