Inleiding

Complex bestaande uit een WOONHUIS van het type herenhuis uit 1904 gebouwd in overgangsarchitectuur en een daarbij behorend KOETSHUIS in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand maakt deel uit van de gesloten gevelwand aan de Geestbrugweg en werd in opdracht van Cornelis de Jong, gelijktijdig met het ernaast gelegen pand (nr. 64) gebouwd. De bebouwing aan de Geestbrugweg vormt de representatieve grens van de wijk Leeuwendaal die vanaf 1902 werd ontwikkeld op de plaats van de voormalige, gelijknamige buitenplaats. J. Mutters ontwierp voor de wijk een grillig stratenpatroon met veel groen waarbij de idee van de tuinstadgedachte een duidelijke inspiratiebron was.

Achter het woonhuis (zuid-oostelijk) staat het bijbehorende koetshuis dat mogelijk ouder is. Het is toegankelijk via een oprijlaan met een smeedijzeren toegangshek aan de Koninginnelaan.

In de oorlog is in de tuin een kleine betonnen bunker aangelegd.

Omschrijving

Het woonhuis staat iets teruggerooid van de weg en heeft een kleine voortuin begrensd door een smeedijzeren hek. Het koetshuis staat zuid-oostelijk van het pand in de tuin aan de oprijlaan die eindigt aan de Koninginnelaan waar eveneens een smeedijzeren toegangshek geplaatst is.

Waardering

Het herenhuis uit 1904 en koetshuis, elk met bijbehorend toegangshek, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een herenhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd op het terrein van de voormalige buitenplaats Leeuwendaal.

Woonhuis en koetshuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de in overgangsarchitectuur uitgevoerde stijl van het woonhuis en de Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl van het koetshuis.

Beide panden zijn overwegend gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het woonhuis heeft stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Geestbrugweg die met overwegend herenhuizen in soortgelijke stijl een sterk representatief karakter heeft.