Inleiding

Complex van KORENMOLEN, MOLENAARSWONING en SCHUUR gelegen aan de Molenweg langs de Gaag. De stenen korenmolen is in 1767 gesticht door de familie Van der Lelie. De molenaarswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw kenmerkt zich door elementen in Eclectische stijl en heeft een aangebouwde bedrijfsruimte. Ter linkerzijde van het woonhuis staat de kleine schuur die in kern uit omstreeks 1800-1850 stamt.

Het oorspronkelijke weeghuisje voor de molen is verdwenen.

N.B. Aan de achterzijde van het bedrijfsgedeelte van de molenaarswoning bevindt zich een modern blokvormig bouwwerk dat voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Het complex is gelegen aan de Gaag en de doorgaande weg tussen Schipluiden en Maasland. De molen ligt ten zuiden van het woonhuis. De woning heeft een dubbele oriëntering: een decoratieve gevel met rolwerk gericht op de Molenweg en een meer sobere, symmetrische gevel gericht naar het erf en de molen. De kleine schuur is ten westen van de woning gesitueerd. Het woonhuis heeft aan weerszijden uitbreidingen, waarbij de aangebouwde bedrijfsruimte aan de oostzijde zich dicht aan de weg bevindt.

Waardering

Het historisch gegroeide molencomplex is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in Maasland. Het complex heeft architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een molencomplex met een achttiende-eeuwse korenmolen, een rijk gedetailleerde negentiende-eeuwse molenaarswoning en bijbehorende schuur waarvan de bouwgeschiedenis goed afleesbaar is. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele samenhang van de diverse complexonderdelen en is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk. Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.