Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518174
Complexnummer
518172 - Molen de Drie Lelies
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82910/65
Kadastrale aanduiding
Maasland H 3571
Bij Molenweg 7, 3155 AV te Maasland
Bij Molenweg 8, 3155 AV te Maasland

Omschrijving

Inleiding

SCHUUR behorende bij het complex molen de Drie Lelies, gesitueerd op het molenerf tussen de molen en de bedrijfswoning. De schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is ouder dan de huidige molenaarswoning en stamt uit circa 1800-1850.

NB Aan de achterzijde bevindt zich een uitbouw van grijze drijfsteen en golfplaat. Deze aanbouw is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Kleine, in baksteen opgetrokken dubbele schuur bestaande uit twee ten opzichte van elkaar licht verspringende bouwvolumes op rechthoekig grondplan. Elk volume wordt gedekt door een zadeldak met oudhollandse pannen. De tuigevels van het hoge oostelijke volume zijn voorzien van afdekplaten. Dit hoge volume heeft in de rechter kopgevel twee ijzeren negenruits kozijnen met een rondboogvormig bovenlicht waarin een waaierroedeverdeling. De vensters zijn voorzien van houten lekdorpels. In de top een rond raam. De zuidgevel van dit terugspringende volume heeft links hoge, getoogde inrijdeuren en rechts een rondboograam zoals voornoemd. In de voorgevel van het vooruitspringende lagere volume bevinden zich twee eenvoudige deuren onder bovenlichten. In het muurwerk staafankers.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het molenaarscomplex en als representatief voorbeeld van een in ambachtelijke-traditionele trant opgetrokken negentiende-eeuwse schuur. De schuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518172. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver