Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX Gaaglust, bestaande uit een BOERDERIJ uit 1902 met mogelijk oudere kern en twee vrijstaande SCHUREN gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij maakt onderdeel uit van de agrarische lintbebouwing langs de rivier de Gaag. Aan de achterzijde grenzen de weilanden van de Kralinger polder.

NB: de moderne octogonale karnschuur/parking is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is op enige afstand van de weg gelegen en bereikbaar via een laan met populieren en twee leilindes. Op het erf staat voor de boerderij twee leilindes. Tussen de boerderij en de weg bevindt zich een kleine boomgaard. Eén van de schuren is ten westen van de boerderij gelegen met de nok in dezelfde richting als het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De andere schuur is aan de oostzijde van de boerderij gelegen met de nokrichting haaks op die van het bedrijfsgedeelte van de boerderij.

Waardering

Het boerderijcomplex uit 1902 met mogelijk oudere kern, bestaande uit boerderij en bijbehorende schuren is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorische oogpunt als karakteristiek voorbeeld van een voor de streek kenmerkend boerderijcomplex met een relatief rijk uitgevoerd hoofdgebouw.

Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarde vanwege de stilistische, ruimtelijke en functionele relatie die de verschillende complexonderdelen met elkaar onderhouden.

Het complex is stedenbouwkundige van belang vanwege de landschappelijke situering als onderdeel van de oorspronkelijke, agrarische bebouwing aan de Gaag.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.