Ten noorden en ten zuiden van de van rijkswege beschermde R.K.

St. Victorkerk (1821) te Neerloon liggen een blokvormige R.K.

Pastorie aan de Loonsestraat (ca. 1910) (1) en een markant op de Maasdijk gesitueerd H.-Hartbeeld van Albert Meertens (ca. 1930) (2). Deze elementen vormen tezamen met de St.Victorkerk een karakteristieke historische bebouwingsgroep.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van kerk, pastorie en de landschappelijke omgeving en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp.