Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518213
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Pastorie
Complexnummer: 
518212 - Complex Pastorie en H.Hart
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82757/80
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oss
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Neerloon
X-Y coördinaat: 
175013 - 422331

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De R.K. PASTORIE van Neerloon staat aan de Loonsestraat en dateert uit omstreeks 1910. Het object, met elementen van Neo-Renaissance, heeft een aangebouwd koetshuis en is markant gesitueerd naast de negentiende-eeuwse kerk (rijksmonument nr. 32400.

Omschrijving

Het tweelaags pand heeft een vierkante plattegrond en wordt afgedekt door een plat dak, voorzien van schilden met lei in Maasdekking. De voorgevel telt drie vensterassen, is opgetrokken in baksteen, geleed door profielstenen dorpellijsten en gepleisterde banden en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gemetseld keperboogfries. In de smalle middenrisaliet is de met profielstenen omlijste ingangspartij opgenomen, die bestaat uit een paneeldeur met boven een natuurstenen kalf een gedeeld bakstenen bovenlicht, gevuld met glas-in-lood panelen. Een witgeschilderde oeil-de-boeuf, geplaatst tegen het dakschild boven de voorgevel, benadrukt de risaliet. In de voorgevel zijn uitsluitend zesruits schuifvensters geplaatst, die alle een profielstenen omlijsting en een strengpersstenen mozaïek in de boogtrommels hebben. De gevel is gesierd met smeedijzeren sierankers.

De zijgevels hebben een identieke geleding als de voorgevel met profielstenen dorpellijsten en gepleisterde banden. De noordelijke gevel is op een zesruits schuifvenster en een halfvenster op de begane grond na blind; de zuidelijke grenst aan de tuin en is voorzien van twee zesruiters op de begane grond en een enkele op de etage. Het aan de noordelijke zijde gelegen koetshuis heeft eveneens een vierkante plattegrond, is eenlaags en heeft een plat dak met schilden, voorzien van lei in Maasdekking. In de straatgevel is onder een kunststenen latei een moderne garagedeur aangebracht.

In de zij- en achtergevel zijn enkele kleine openslaande ijzeren spitsboogvensters met vorktracering aangebracht. In de achtergevel is onder een rondboog een deur naar de ruime achtertuin. Ten zuiden van de pastorie wordt deze van de straat gescheiden door een oude haagbeuk. In de tuin een kleine boomgaard.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de waardigheid en distantie uitstralende stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en heeft als zodanig een bindende functie voor het gehele complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLoonsestraat25356 PBNeerloon

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)
Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeErfscheiding(D)Heg
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boomgaard

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RavensteinE185

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Neogotische elementen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee