Inleiding

In twee fasen in opdracht van J. Coninck Westenberg tot stand gekomen stadsvillacomplex bestaande uit:

1. stadsvilla uit 1874, uitgebreid in 1893; 2. koetshuis met stal en koetsierswoning uit 1907-'08; 3. tuinhek uit 1874.

De villa is ontworpen in eclectisch-renaissancistische trant door W. en J.L. Springer. Het koetshuis is uitgevoerd in rationalistische trant naar ontwerp van Staal en Haalmeijer. Het tuinhek is geplaatst op de perceelsgrens.

Omschrijving

Het stadsvillacomplex is op een zeer ruim kavel gesitueerd in de Plantage tegenover de dierentuin van het Genootschap Natura Artis Magistra op de hoek van Plantage Lepellaan en Plantage Middenlaan. Hoofdonderdeel is de vrijgelegen in baksteen opgetrokken eclectische stadsvilla uit 1874. De rijk gedetailleerde villa maakt op neo-barokke wijze front naar de Plantage Lepellaan en heeft een lage aanbouw uit 1893, in verwante trant, aan de Plantage Middenlaan. Het koetshuis (1907-'08)bevindt zich in het zuidelijk deel van de villatuin met de voorgevel op de rooilijn van de Plantage Lepellaan en is in baksteen uitgevoerd met trapgevels en enkele natuurstenen details. Het als voetinghek uitgevoerde tuinhek verbindt de villa met het koetshuis en met het buurpand Plantage Middenlaan 58.

Waardering

In verschillende fasen tot stand gekomen stadsvillacomplex met in- en uitwendig rijk uitgevoerde, vrijgelegen villa in eclectische trant en bijbehorend koetshuis en tuinhek van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook wegens typologische, situationele en ensemblewaarde als bijzondere uitdrukking van het luxueus wonen in de stad en als beeldbepalend onderdeel van de laat-19de-eeuwse woonbebouwing in de Amsterdamse Plantage.