Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518269
Complexnummer: 
518267 - Stadsvillacomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 oktober 2004
Kadaster deel/nr: 
19058/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122857 - 486386

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Een in 1907-'08 naar ontwerp van Staal en Haalmeijer gebouwd koetshuis en stal annex koetsierswoning. Het gebouw is gebouwd bij de uit 1874 daterende stadsvilla Plantage Lepellaan 5 en daarmee middels het tuinhek verbonden. De achtergevel is recent (jaren 1970) gewijzigd, waarbij tevens een uitbouw is aangebracht die geen monumentale waarde bezit.

Omschrijving

Bijgebouw bij villa, in oorsprong bestemd als STAL, KOETSHUIS en KOETSIERSWONING ontworpen op een samengesteld rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen onderscheiden: begane grond, verdieping en kap- of zolderverdieping. Het geheel wordt gedekt door een samenstel van zadeldaken. Daken gedekt met rode pannen. Met zink of lood gedekte kilkepers. Verder vorstpannen. Aan de achterzijde van het pand wordt een deel door een plat dak afgesloten. De achtergevel heeft enkele recente wijzigingen ondergaan. In het dakschild aan de straatzijde enkele recente dakvensters. Een hoge gemetselde schoorsteen rijst op uit de treden van de zuidelijke zijgevel. Schoorsteen met natuurstenen accenten, uitkraging en opengewerkte rookgaten. Gemetselde gevels, bruinrode baksteen in staand verband. De voorgevel aan de zijde van de Plantage Lepellaan is een samengestelde gevel bestaande uit links een deel beëindigd door een trapgevel en rechts een deel onder lijstgevel, het geheel op een hardstenen plint. Het linkerdeel bevatte de stal annex koetshuis met daarbij behorende inrijdeuren en vensters. Het rechterdeel deed dienst als koetsierswoning. Links getoogd gemetselde dubbele houten inrijdeur daarnaast getoogde gemetseld drielicht venster en een getoogd luikopening in de top, daarboven een hijsbalk. Trapgevel met vij treden en top, alle gedekte met natuurstenen afdekplaten en accenten in het baksteenwerk met gekleurde stenen. Verder diverse muurankers. Rechts in getoogd gemetseld portiek gelegen toegangsdeur, ernaast gekoppeld gemetseld tweelicht venster en kleiner, dito venster daarboven. Boven toegangsdeur een enkel, klein gemetseld venster. Alle vensters en deuromlijstingen met natuurstenen accenten bij dorpels, aanzetstenen e.d. Vensters met schuiframen en tweeruits geleed bovenlicht. Op de verdieping onder het kalf dubbele draairamen. Boven de toegangsdeur een gevelsteen met 'Ao 1907'. Boven de dubbele inrijdeuren een onbewerkte gevelsteen. Zinken waterafvoer met vergaarbak. De noordelijke zijgevel toont op het niveau van de begane grond onder meer enkele gekoppelde en getoogde vensters. De gevel wordt aan de rechterzijde met een trapgevel als beschreven afgesloten.

Waardering

Een koetshuis en stal annex koetsierswoning uit 1907-'08 bij oudere stadsvilla in rationalistische trant gebouwd van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Plantage Lepellaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPlantage Lepellaan51018 TDBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaDierenverblijf (J)Dierenverblijf(J2)

Paardenstal

Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetsierswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamO3976

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
RationalismeBerlagianismeinvloeden
Rationalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071908exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Staal, J.F. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur