Inleiding

Het complex De Viersprong bestaande uit WOONHUIS en KOETSHUIS staat in de nabijheid van de oorspronkelijk twaalfde-eeuwse hofstede Henschoten. De buitenplaats Constantiahoeve is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw, toen Jhr. Hubertus Jan Margarethus van Asch van Wijck eigenaar was en het buiten vernoemde naar zijn moeder. Hij gaf opdracht tot de bouw van het landhuis en het koetshuis. Toen het buiten in 1921 verkocht werd aan de N.V. Woudenbergsche Bosch en Land Exploitatie Maatschappij werd het hotel-pension-restaurant 'Quatre Bras'. Vervolgens kreeg het in de jaren dertig de Nederlandse naam 'De viersprong'. In de Tweede Wereldoorlog fuseerde de Woudenbergse vennootschap met de N.V. Landgoed Den Treek. De op het terrein aanwezige chaletwoning in Chaletstijl stamt van circa 1870 en is gebouwd in opdracht van Jhr. Mr. M.M. van Asch van Wijck. In de periode 1889-1894 bouwde H.J.M. van Asch van Wijck het hoofdgebouw in de stijl van het Eclecticisme, geïnspireerd op de middeleeuwse kasteelbouw, evenals het koetshuis uit 1894. Het koetshuis is sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik als woonhuis. De hekpalen aan de Zeisterweg en de Doornseweg dragen de naam van het complex.

Omschrijving complex

Het complex is gelegen in het bos van Austerlitz, nabij de kruising van de Zeisterweg en de Doornseweg. Het hoofdgebouw met karakteristieke hoektoren met waterreservoir bevindt zich dichtbij deze viersprong. Het koetshuis ligt met de nokrichting haaks ten opzichte van de Doornseweg, ten noordoosten van het hoofdgebouw.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Woonhuis van het type herenhuis

2. Koetshuis

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een woonhuis met watertoren en koetshuis.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de complexonderdelen onderling en landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging, nabij de kruising van de Zeisterweg en de Doornseweg.