Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518693
Complexnummer
518691 - De Viersprong
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/53
Kadastrale aanduiding
Woudenberg F 697
Zeisterweg 84, 3931 MG te Woudenberg

Omschrijving

Inleiding

KOETSHUIS aan de Doornseweg, gebouwd in 1894 en behorende bij het complex De Viersprong, uitgevoerd in een met het hoofdgebouw overeenkomstige stijl.

Omschrijving

Het éénlaagse KOETSHUIS is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De dakschilden worden afgesloten met houten bakgoten op gemetselde klossen. De topgevels zijn uitgevoerd als trapgevels met ezelsruggen en sierankers. De zuidelijke langsgevel bevat een licht risalerende Vlaamse gevel met een trapgevel en een met pannen gedekte steekkap. In de risaliet bevindt zich een getoogde inrijopening onder strek, met daarboven een rondboogvormige vensteropening. Links en rechts bevindt zich een getoogd stalvenster. De venster bevatten thans kunststof kozijnen en ramen. In de oostelijke kopgevel bevindt zich een getoogde houten deur met daarboven een houten luik.

Waardering

Het koetshuis van De Viersprong is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis in stijl en functie behorende bij het hoofdgebouw.

Het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het hoofdgebouw en de beeldbepalende ligging aan de Doornseweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518691. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Asch van Wijk, hr ; Utrecht
opdrachtgever
jonkheer H.J.M.