Inleiding

Complex van de voormalige SCHUILKERK "St. Joseph" oorspronkelijk uit ca. 1640 met een voorgevel in Waterstaatsclassicisme uit ca. 1850, nu horecagelegenheid.

Het complex, gelegen in de oude stadskern midden in de straatwand aan de oostkant van de lintbebouwde Waterstraat, bestaat uit twee onderdelen: kerk (I) en kosterij (II).

Via de aan zuidkant gelegen kosterij is de schuilkerk vanaf de straat te bereiken. In 1891 wordt de kerk in de hoogte in tweeën gedeeld en krijgt zij een andere functie. Na 1950 wordt in de onderpui van de kosterij een onderdoorgang gemaakt naar het achterliggende terrein.

Waardering

Het voormalige kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuilkerken. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur doordat het de transformatie van een schuilkerk naar een in het stadsbeeld zichtbare kerk representeert. Zeldzaamheid: het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van dergelijke schuilkerken, verbonden met een bijzondere ouderdom.