518944 - St.Joseph kerkcomplex
Waterstraat 5, 4811 WZ te Breda
Waterstraat 7, 4811 WZ te Breda

Inleiding

Voormalige KOSTERIJ, nu woning, liggend aan de zuidkant van de voormalige schuilkerk "St. Joseph", op een rechthoekige plattegrond. Na 1950 werd in de onderpui van de kosterij een onderdoorgang gemaakt naar het achterliggende terrein.

Omschrijving

De tweelaagse kosterij heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel heeft een plint, cordonlijst, kroonlijst en fries.

De voorgevel bevat op de begane grond twee muuropeningen met ellipsboog. In de linker, die de toegang vormt tot de kerk een dubbele paneelvoordeur met houtsnij- en lijstwerk gelijk aan de deuren van de kerk. Op de verdieping twee zesruits schuifvensters.

In de hal van de kosterij een ingemetselde gedenksteen, gedateerd 1 mei 1891, met het volgende opschrift: "Zie tweetal eeuwen knielden hier voor Neer uw heilig ALTAAR Heer! Wel stond ik droef als Jesus ging; Weer prijk ik blij St. Josephkring! Het bestuur: de weleerwaarde heer kapelaan".

Waardering

De voormalige kosterij is van algemeen belang. Het gebouw heeft als onderdeel van een groter geheel cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuilkerken. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur doordat het de transformatie van een schuilkerk naar een in het stadsbeeld zichtbare kerk representeert. Zeldzaamheid: het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van dergelijke schuilkerken, verbonden met een bijzondere ouderdom.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Waterstaatsstijl