Inleiding

Op een afstand van ongeveer een kilometer ten zuiden van de oude kom van Oirschot ligt op een bosperceel, ingeklemd tussen autowegen, de uit omstreeks 1800 in gebruik genomen begraafplaats van de Joodse gemeenschap te Oirschot.

Omschrijving

De begraafplaats is tot omstreeks 1900 in gebruik geweest. Daarna nam het aantal Joden in de plaats sterk af, en in 1915 is de begraafplaats overgedragen aan de Nederlands-Israëlitische gemeente te Eindhoven. Omstreeks 1990 is het geheel opgeknapt en werd een nieuwe poort geplaatst. Binnen de rijksbescherming vallen uitsluitend de NEGEN GRAFTEKENS (1 t/m 9) die tussen de gemengde beplanting met dennen en eik op de begraafplaats staan.

Waardering

Het complex van de Joodse begraafplaats is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de joodse grafcultuur op het platteland, het is tevens van belang door de ligging van het geheel in de vrije natuur, welke de belevingswaarde versterkt. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch betrekkelijk zeldzaam.