Oirschot D 4787
Oirschot, Joodse Begr.pl. de Kemmer

Inleiding

Op de Joodse begraafplaats aan de Kemmer te Oirschot staat het GRAFTEKEN van R. Koppens, daterende uit omstreeks 1868.

Omschrijving

Het hardstenen staande grafmonument bestaat uit een recht afgesloten steen, waarvan de bekronende lijst is verdwenen. Het monument is geornamenteerd met florale motieven in laagreliëf. In de steen de inscriptie: "Hier rust / Roos Koppens / Echtge van Levie Groenewoud / overl. te Oirschot 26 ijar - 18 mei 5628 / in den ouderdom van 48 jaren / Z.R.I.V.".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de Joodse grafcultuur op het platteland, het is tevens van belang als herinnering aan het sociale isolement van het Joodse volksdeel op het platteland en voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang met het in de vrije natuur gelegen complex. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen