Omschrijving

Het complex bestaat uit het in een carré gebouwde R.K.KLOOSTER (1) Nazareth van de zusters Franciscanessen in Um 1800-stijl (nummer 37), met bijbehorende in Neo-Romaanse stijl gebouwde KLOOSTERKAPEL (2), de TRAPPENHAL (3) van het inmiddels alleen in bouwvolume nog bestaande internaat (huisnummer 35), het aan de straat tussen klooster en school gesitueerde RECTORSWOONHUIS in Um 1800-stijl (4) (nummer 39) en de voormalige R.K. SCHOOL voor jongens en meisjes in Um 1800-stijl (5) (nummer 41).

Omschrijving: Het complex is gelegen direct ten zuidoosten van de oude kom van Oirschot. Het in omvang enorme gebouwencomplex staat aan de noordelijke zijde van de Koestraat. De verschillende gebouwen zijn tussen 1910 en 1933 tot stand gekomen onder architectuur van Jos Cuypers en Jan Stuyt. Het gebouw is in 1995 inwendig gerenoveerd. In 1990 is het oostelijk van de kloosterkapel gelegen internaat (1907-'10) omgebouwd tot wooneenheden. Naast een compleet vernieuwd interieur is het noodzakelijk geweest om voor de nieuwe functie ook de gevelindeling te wijzigen. Dientengevolge kan men stellen dat uitsluitend bouwmassa en kapvorm van het oorspronkelijke gebouw gehandhaafd zijn. Om die redenen valt het buiten de rijksbescherming.

Waardering: Het kloostercomplex met scholen en rectorshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.