Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520061
Complexnummer
519171 - Klooster Nazareth
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/118
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oirschot F 7983
Koestraat 37, 5688 AG te Oirschot

Omschrijving

Complex Koestraat 35-41 Oirschot (3): Aan de oostelijke zijde van de kloosterkapel staat een aangrenzende TRAPPENHAL, die deel uitmaakte van het omstreeks 1990 verbouwde, buiten de rijksbescherming vallende, voormalige internaat. Het trappenhuis dateert uit de periode 1907-'10.

Omschrijving: De drielaags trappenhal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een steil schilddak met pirons. De bakstenen gevel is aan de (zuidelijke) straatzijde doorbroken met vier rechthoekige vensters op de begane grond, drie rondboogvensters op de etage, en drie hogere rondboogvensters op de tweede etage. De vensters hebben hardstenen dorpels. De trappen zijn evenals de trappen in de rest van het klooster uitgevoerd in petit granit.

Waardering: Het trappenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster annex internaat kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, waarmee de architecten Cuypers en Stuyt door materiaalgebruik en ornamentiek een breuk bewerkstelligden met de traditionele katholieke gestichtsstijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex van klooster, kapel, scholen en rectoraat en de rol in het silhouet van de plaats. Het is als groot en samenhangend kloostercomplex relatief zeldzaam geworden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519171. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Romaanse stijl
stijlzuiver