Inleiding.

AntoniusKAPEL met R.K. KERK van de Heilige Willibrordus en PASTORIE. De Antoniuskapel stamt uit circa 1880 en kent een lange traditie. Kerk en pastorie naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers zijn daar in 1910-1911 aan toegevoegd. De kerk vertoont elementen van een Neo-Romaanse bouwstijl.

Omschrijving.

Het complex bestaat uit een kerk met op enige afstand de pastorie, ertussen bevindt zich de kapel. De kerk domineert het complex. De daarnaast gelegen kapel ligt op één lijn met de kerk, aan de rooilijn is tussen deze twee bouwmassa's in een smeedijzeren hek gezet. De pastorie ligt wat verder terug van het Jan Koekenplein en heeft een voortuin. De zelfstandige bouwmassa's zijn door smalle, korte gangen onderling met elkaar verbonden.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk centrum in de periode kort na 1900. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, waarin de architect heeft willen afrekenen met de traditionele neostijlen. Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Cuypers en Stuyt.

Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.