Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519318
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex H. Willibrordus
Complexnummer: 
519316 - Complex H. Willibrordus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 december 2003
Kadaster deel/nr: 
82818/154
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Zundert
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Klein Zundert
X-Y coördinaat: 
104243 - 388049

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

R.K. KERK van de Heilige Willibrordus naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers uit 1910-1911 aan toegevoegd. De kerk vertoont elementen van een Neo-Romaanse bouwstijl.

Omschrijving.

Driebeukige KERK met breed middenschip onder zadeldak, haaks op de straat. De zijbeuken hebben per travee dwarsgeplaatste zadeldakjes. Tegen de achtergevel een halfronde absis onder leien dakbedekking. Links van het middenschip staat een vierkante toren onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan het schip van de kerk loopt. Rechts van de voorgevel is een kwartronde kapel met zinken dakbedekking in de hoek tussen middenschip en verder naar achterliggende zijbeuk gezet.

De kerk is uitgevoerd in gele baksteen, de topgevels van de zijbeuken en bovenste rand van de absis zijn betegeld met zwarte en witte tegels in ruitpatroon. De daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen, de zadeldaken zijn voorzien van windveren met makelaars. Achteraan, op het dak van het middenschip is een klokkegevel met rondboog-opening gezet, afgewerkt met een ezelsrug. In de voorgevel bevinden zich twee dubbele rondboogdeuren, iets verdiept in de gevel gelegen. De deuren zijn uitgevoerd in hout en bevatten zware ijzeren ringen als handgreep. Daarboven drie rondboogramen, gevuld met glas-in-lood. Onder de ramen een bakstenen afzaat. Ter hoogte van deze afzaat is over de gevel een zig-zagrand in het metselwerk aangebracht.

In de zijgevel zijn in de zijbeuken per travee drie rondboogramen, gevuld met glas-in-lood aangebracht waarvan het middelste raam hoger is dan de buitenste ramen. De traveeën zijn van elkaar gescheiden door steunberen. De lichtbeuk heeft kleine rondboogramen, eveneens gevuld met glas-in-lood. De bovenste rand is voorzien van een tandlijst. Daarboven een goot op klossen. De gevel van de absis kent eenzelfde beëindiging. De absis heeft gebrandschilderde ramen. In de toren een kleine deur, gevat in een uitstekende bakstenen omlijsting met driehoekige bekroning. Verder heeft de toren een aantal smalle lichtopeningen. Halverwege is met baksteen een zig-zagrand in het metselwerk aangebracht. Het bovenste deel van de toren heeft rondbogige galmgaten, aan voor- en achterzijde een dubbele opening, beide zijkanten driedelig, met natuurstenen deelzuiltjes. In de topgevel is een stervormige wijzerplaat met Romeinse cijfers, uitgevoerd in tegels, aangebracht. De wijzers zijn van goudkleurig metaal.

Het dak wordt bekroond door een goudkleurige haan.

In het interieur heeft de wand een tweedelige opstand bestaande uit ronde scheibogen die op rechte pijlers met een bakstenen voet rusten en daarboven de lichtbeuk. De vloer van de kerk is betegeld met roodbruine, zwarte en gele tegels. De wanden zijn voorzien van modern wit structuur pleisterwerk met grijze lijsten. De open bekapping is in hout uitgevoerd. Om de ingang, in het schip, is een portaal bestaande uit houten panelen en deuren gezet.

Tot de inventaris behoren onder andere een beeldengroep van Jozef, Maria en Jezus als kind, met een doorboord hart, achterin de kerk geplaatst. Tegen de pijlers zijn kunststenen heiligenbeelden geplaatst, tegen de wanden kruiswegstaties. In de absis staat tegen de achterwand een orgel uit 1853 van François Bernard Loret uit Mechelen. In 1961 van een nieuwe ombouw voorzien door de Gebrs. Vermeulen uit Weert.

Waardering.

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk centrum in de periode kort na 1900.

Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, waarin de architect heeft willen afrekenen met de traditionele neostijlen. Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Cuypers en Stuyt. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKlein Zundertseweg54882 BEKlein Zundert
NeeKlein Zundertseweg74882 BEKlein Zundert

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkRooms-katholieke kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ZundertB4012

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Romaanse stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101911globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Cuijpers, J.Th.J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Loret, F. ; Noord-Brabantorgelmaker
Vermeulen, Gebr. ; Noord-Brabantorgelmaker

Vervaardigers nieuwe ombouw orgel

Stuijt, J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur