Complex met 4 onderdelen

Inleiding.

Het boerderijcomplex bestaat uit een WONING uit 1923 in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen met een aanbouw uit 1917 in Ambachtelijk- Traditionele bouwstijl, een SCHUUR uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl, een MELKKAMER uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en een VARKENSHOK uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl.

Omschrijving.

Het boerderijcomplex is buiten de kern van Steenbergen gelegen en daarvan gescheiden door de provinciale weg. De woning is het dichtst bij de weg gelegen en staat los van de grote schuur die op het achterterrein is gelegen en is verbonden met de melkkamer en het varkenshok. De boerderij is gebouwd als akkerbouw-, vee- en fruitteeltbedrijf. In 1923 is de boerderij uitgebreid door de heer J. Verbeek, die haar in 1936 verkocht. Momenteel is zij niet meer in gebruik als veeboerderij maar wel voor akkerbouw.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de agrarische ontwikkeling in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van de kern van Steenbergen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een boerderijcomplex in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen.