519473 - Complex Afgeslechtedijk
Steenbergen AA 1166
Afgeslechtedijk 8, 4651 RC te Steenbergen

Inleiding.

De VARKENSSTAL uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is naast de schuur gelegen.

Omschrijving.

De eenlaags varkensstal is opgetrokken uit baksteen en gebouwd op rechthoekig grondplan. In de voorgevel is een drietal getoogde, houten deuren geplatst met links daarvan een klein getoogd venster met ijzeren roedenraam. Aan de voorzijde loopt een gestucte plint. Het zadeldak is belegd met eternietleien in kruisdekking.

Waardering.

De varkensstal is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar het belang van de veeteeltcultuur in het kleigebied. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en relatief zeldzaam als voorbeeld van een varkensstal bij een Interbellum-boerderij in overgangsarchitectuur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal