Inleiding

Het complex bestaat uit een nabij de voormalige pastorie gelegen HEILIG HARTBEELD (1) en een MONUMENT op het kerkhof (2) ernaast, op de hoek van de Oude Pastoriestraat en de Oude Kerkstraat. Tesamen geven deze relicten, uitgevoerd in verschillende stijlen, een beeld van het kerkelijk leven in de kleine landelijke gemeenschap van Maren. De bijbehorende kerk is in de Tweede Wereldoorlog verwoest, De pastorie is heden in gebruik als woonhuis en het kerkhof is niet meer in gebruik.

Waardering

Het complex van beeld en monumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele en grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.