Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516550
Complexnummer
519530 - Kerkcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82737/175
Kadastrale aanduiding
Alem C 1403
Bij Oude Pastoriestraat 5, 5398 JR te Maren-Kessel

Omschrijving

Inleiding

MONUMENT uit 1915 in Neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof. Het kerkhof is toegankelijk via een ijzeren hek tussen baksteen staanders en rijkelijk voorzien van bomen en struiken. Het merendeel van de overige zerken verkeert in verwaarloosde staat.

Omschrijving

De hoge slanke staande zerk bestaat uit meerdere delen en is gemaakt van natuursteen. Onderaan is de zerk voorzien van een reeks spitsboognissen. De bovenzijde heeft een zadeldakvormige beëindiging met deels nog de gotiserende stenen sierrand. In de bovenzijde is een spitsboognis aangebracht waarin een beeldje van een gesluierde heilige in lang gewaad, met een boek in de hand. Blijkens een inscriptie betreft het hier St. Francisca. Een ander opschrift geeft uitkomst omtrent de identiteit van de begravene. "Hier rust het stoffelijk overshot (sic !) van Francisca Vermeulen geb. te Maren 17 mrt. 1860 overl. aldaar 16 oct. 1915.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwersateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519530. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Mariabeeld
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1939
globaal
monument uit 1915;Mariabeeld uit 1939

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden