Oss
Maren-Kessel

Inleiding

MONUMENT uit 1915 in Neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof. Het kerkhof is toegankelijk via een ijzeren hek tussen baksteen staanders en rijkelijk voorzien van bomen en struiken. Het merendeel van de overige zerken verkeert in verwaarloosde staat.

Omschrijving

De hoge slanke staande zerk bestaat uit meerdere delen en is gemaakt van natuursteen. Onderaan is de zerk voorzien van een reeks spitsboognissen. De bovenzijde heeft een zadeldakvormige beëindiging met deels nog de gotiserende stenen sierrand. In de bovenzijde is een spitsboognis aangebracht waarin een beeldje van een gesluierde heilige in lang gewaad, met een boek in de hand. Blijkens een inscriptie betreft het hier St. Francisca. Een ander opschrift geeft uitkomst omtrent de identiteit van de begravene. "Hier rust het stoffelijk overshot (sic !) van Francisca Vermeulen geb. te Maren 17 mrt. 1860 overl. aldaar 16 oct. 1915.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwersateliers in het zuiden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

JaOude Pastoriestraat55398 JRBijMaren-Kessel

Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeGedenkteken(D)Gedenkteken(D6)