Omschrijving

COMPLEX VAN DRIE DUBBELE VILLA'S, Pelikaanstraat 17 en 23, 25 en 27, 29 en 31, aaneensluitend (nrs. 19 en 21 bestaan niet) in 1930 in Interbellum Architectuur ontworpen door D. Kalma en G. Witteveen in de Pelikaanstraat, die in die periode volgebouwd is met vooral herenhuizen in rijen en koppels en enkele losstaande villa's. In de deftige straat vormen deze rijzige en van hoge rieten kappen voorziene dubbele villa's het hoogtepunt.

Omschrijving

EXTERIEUR: De drie dubbele villa's zijn op nagenoeg rechthoekige plattegronden gebouwd met inspringingen op de hoeken en erkeruitbouwen in het midden van de voorzijde; uitbouwen van één laag voor bijkeukens en kolenhokken aan de achterzijde. Twee bouwlagen hoog met hoge rietgedekte kappen. Bij het middelste koppel, de nrs. 25 en 27, is de erkerpartij over meer dan twee lagen uitgebouwd tot een enigszins gebogen geveltop met een afgewolfde kap. De andere woningparen hebben geen uitgebouwde geveltoppen. Alle gevels gemetseld van gemêleerd oranjerode baksteen in drielingformaat, verwerkt in een klezoor-achtig verband met verdiepte lintvoegen.

INTERIEUR: De oorspronkelijke indeling van de meeste woningen is gemoderniseerd; nummer 17 is qua indeling het oorspronkelijkst. In de meeste gevallen is de suitepui tussen de woonvertrekken verwijderd; bij nummer 29 hersteld. Tevens is in de meeste gevallen de keuken vergroot met de gehele of gedeeltelijke ruimte van de bijkeuken. Bij een aantal woningen is de tuinpui vervangen en soms vergroot. De deuren in afgeronde omlijsting geplaatste paneeldeuren zijn in de meeste woningen oorspronkelijk. Bij de meeste woningen is de vestibule met glasdeur met roeden, betegelde lambisering en hal met trappenhuis met de voor Kalma en Witteveen kenmerkende houten balustraden met uitgespaard golfmotief oorspronkelijk. De indeling van de verdiepingen is in de meeste woningen oorspronkelijk met balkenplafonds, paneeldeuren, kastenwanden en onder de kap kamers, afgetimmerd met wanden van houten schroten.

WAARDERING

De drie dubbele villa's zijn van algemeen architectuurhistorisch, architectonisch en stedenbouwkundig belang

- als kenmerkende voorbeelden van villa's van het architectenkoppel Kalma en Witteveen;

- vanwege de uitwendig nagenoeg gave, representatieve en volumineuze levendigheid en de inwendige, hier en daar gemoderniseerde heldere geleding en eenvoudige inrichting in Interbellum Architectuur;

- vanwege de volumewerking van de drie rijzige, van hoge rieten kappen voorziene en symmetrisch geordende dubbele villa's die vooral door hun levendige ruimtelijke geleding in de deftige straat het hoogtepunt vormen.