Inleiding

BOERDERIJcomplex, bestaande uit een woongedeelte (onderdeel I) uit 1871 dat is gebouwd tegen een uit 1825 daterende STAL (onderdeel II) en een uit de tweede helft van de achttiende eeuw daterende POORT (onderdeel III) van twee hardstenen zuilen met smeedijzeren hekwerk. Het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte zijn opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Een aan de noordwestelijke zijde gelegen bijbehorende schop werd in 1981 afgebroken. Op het terrein bevinden zich aan de achterzijde nog diverse bijgebouwen en stallen: deze vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Bijzonder aan de lokatie is dat deze al sinds 1426 bewoond wordt, sinds 1748 ononderbroken door leden van de familie Smits.

Omschrijving

Het geheel is centraal gelegen op een flauwe verhoging aan de noordzijde van het Grinsel. In de aanlegtijd vervulde deze verhoging de functie van een soort vluchtheuvel voor het water. Met de aanleg van een lage dijk aan de westzijde van het terrein verviel deze functie. Aan de voorzijde bevindt zich een tuin en aan de noord- en westzijde een erf.

De boerderij en stal zijn aan elkaar gebouwd en staan intern ook met elkaar in verbinding. De nokassen lopen in de lengterichting van de straat. De poort met hekwerk bevindt zich aan de straat en bestaat uit twee vierkante, met bollen bekroonde, geblokte hardstenen penanten.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in Noord-Brabant.

Het is van belang als onderdeel van de belangwekkende reeks boerderijtypen in het kerkdorp Den Dungen. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de betekenis die het heeft voor de geschiedenis van de architectuur van het boerenbedrijf.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-geografisch bepaalde ligging op een lichte verhoging en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. Het complex is gaaf bewaard gebleven en als geheel tamelijk zeldzaam.