519902 - Complex Grinsel 83
Den Dungen G 979
Grinsel 83, 5275 JN te Den Dungen

Inleiding

WOONHUIS, deel uitmakend van een boerderij, omstreeks 1871 opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant als vervanging van het woongedeelte van de boerderij uit 1825 waarvan nu nog de stal (onderdeel II) resteert.

Omschrijving

De sober vormgegeven boerderij is een op rechthoekige plattegrond opgetrokken éénlaags bouwlichaam van vijf vensterassen met in kruisverband gemetselde gevels van handvorm baksteen onder een met kruispannen gedekt zadeldak waarvan de nokas parallel aan de straat loopt. Op de hoeken bevinden zich twee, vernieuwde, gemetselde schoorstenen. In het dak bevinden zich verder enkele kleine dakvenstertjes. Aan de voorzijde bevindt zich een klein stoepje met optrede.

De opvallend hoge plint van de symmetrische voorgevel is gecementeerd en opgetrokken tot de onderzijde van de doorgetrokken hardstenen vensteronderdorpels. De vensters zijn recht gesloten en hebben afgeronde hoeken en schuiframen met glas-in-lood in de bovenlichten.

Eenvoudige goot en gecementeerd fries.

Aan de voorzijde zijn de deur en de ramen, waarschijnlijk in de jaren zestig van de twintigste eeuw, vervangen door de huidige. Aan de rechterzijde van de ingang bevindt zich de kleine hardstenen gedenksteen van de eerste steenlegging uit 1871.

Intern wordt het pand gedeeld door een centrale gang die betegeld is met zeshoekige zwarte en gele estriken. Aan de zuidzijde bevindt zich een grote kamer die van sobere stucplafonds voorzien is en een marmeren schouw heeft. Deze kamer werd in tijden van watersnood gebruikt als stalling voor het vee. Aan de oostzijde hiervan bevindt zich een smalle kamer die als slaapvertrek gebruikt werd. Aan de stalzijde bevinden zich een slaapvertrek en de keuken.

Enkele van de oorspronkelijke elementen zoals schouw en alkoof bevinden zich nog wel in situ maar zijn aan door betimmeringen aan het zicht onttrokken. De kelder is volgestort met puin. Een originele plee is nog aanwezig.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de betekenis die het heeft voor de geschiedenis van de architectuur van het boerenbedrijf. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. Het is als gaaf bewaard geheel betrekkelijk zeldzaam.