Inleiding.

Het LANDHUIS met PORTIERSWONING, gebouwd in Um 1800-stijl, gelegen op landgoed De Hondsberg, dat behoorde bij het naburige voormalige kasteel Durendaal. Dit landgoed werd in de jaren twintig van de 19de eeuw aangelegd in opdracht van Jonkheer Jan Hendrik van Lynden: het oudste gedeelte van het landhuis dateert uit 1825. In 1915 werd op het landgoed het eerste openluchtspel van Nederland gegeven. In 1919 kwam het in bezit van de bankier A.H. Kleiweg, die het landhuis uitbreidde met twee zijvleugels, waarna het als hotel en café-restaurant werd ingericht. Uit deze tijd dateert ook de portierswoning.

Omschrijving.

Het geheel bestaat uit een landhuis, dat is gelegen in een park met vijvers, bomengroepen en een grasveld waarlangs twee lanen zijn aangelegd en een portierswoning. Het in landschappelijke stijl aangelegde park is ontworpen door de Bossche tuinarchitect Maréchal. De portierswoning ligt direkt aan de Hondsbergselaan, rechts van de oprijlaan naar het landhuis. De entree van deze oprijlaan wordt gevormd door een laag bakstenen muurtje met ezelsrug. In het park ligt tevens een villa daterend uit 1935, die niet wordt beschermd.

Waardering.

Het landhuis en de portierswoning zijn van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden: door de relatie van het landgoed met het vroegere kasteel Durendaal en het belang van Oisterwijk als landelijke nederzetting met vele landgoederen.

Het complex heeft architectuurhistorische waarde door de detaillering, waarbij wat betreft de ornamentiek is gelet op de samenhang tussen landhuis en portierswoning. Daarnaast is het complex van belang vanwege de sterke visuele samenhang van bebouwing en groenaanleg.