519954 - Landgoed De Hondsberg
Oisterwijk E 5546
Hondsberg 5, 5062 JT te Oisterwijk

Inleiding.

Het LANDHUIS is centraal gelegen in het landschapspark. Aan de achterzijde van het landhuis vormt een terras met natuurstenen balustrades een verbinding met de grote vijver. Het middengedeelte werd opgetrokken in 1825. In 1919 werd het landhuis uitgebreid met twee vleugels, waarna het als hotel-restaurant in gebruik genomen werd. Het landhuis is gebouwd in Um 1800-stijl.

Omschrijving.

Het onderkelderde gebouw bestaat uit een hoofdgebouw met een rechthoekige plattegrond, met aan weerszijden hiervan twee zijvleugels. Het telt twee bouwlagen onder een plat dak met schilden met leien in maasdekking: boven de zijvleugels is de dakpartij lager dan boven het hoofdgebouw. Aan alle vier de zijden is het dak in het midden voorzien van een dakkapel met pilasters en gebogen fronton, aan de achterzijde zijn aan weerszijden hiervan tevens twee oeil-de-boeufs als daklichten aangebracht. Boven het hoofdgebouw bevinden zich vier schoorstenen met tentvormige metalen schoorsteenkapjes. Het landhuis heeft lijstgevels opgetrokken in baksteen in kruisverband met een natuurstenen kroonlijst en geblokte natuurstenen hoekpilasters. In voor- en achtergevel van het hoofdgebouw zijn in de onderste bouwlaag achtruits schuiframen toegepast, in de bovenste bouwlaag kleinere zesruits schuiframen. De voorgevel is uit drie partijen opgebouwd. In de risalerende gevel bevindt zich in de middelste travee de hoofdingang met daarboven een balkon op natuurstenen consoles. Hoofdingang en balkon worden geaccentueerd door een licht risalerende natuurstenen omlijsting, die doorloopt boven de kroonlijst in de vorm van natuurstenen pilasters en segmentboogvormig fronton rondom eerder genoemde een dakkapel. Aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich de twee zijvleugels die aan de voorgevel zijn verdeeld in twee traveeën. De traveeën aan weerszijden van de hoofdpartij zijn in de bovenste bouwlaag van een ovaal oeil-de-boeufvenster met een natuurstenen sieromlijsting met festoenen en schelpmotief voorzien. Deze traveeën risaleren ten opzichte van de buitenste traveeën van de zijvleugels, waarvan alleen in de meest rechtse een eenvoudig zesruits venster met boogtrommel is aangebracht. De rechterzijgevel is op de benedenverdieping voorzien van een driedelig samengesteld venster met achtruits schuifvensters. Hierboven bevindt zich een natuurstenen gevelsteen waarin een ovaal medaillon met het verbouwingsjaartal 1919 omlijst wordt door festoenen en schelpmotief. Links in deze gevel is een eenvoudige recht gesloten deur met bovenlicht aangebracht. In het midden van de achtergevel geeft een tweedelige naar buiten openslaande deur met halfrond bovenlicht toegang tot de grote salon. Ter weerszijde hiervan bevinden zich twee driezijdige erkers waarboven balkons met gietijzeren balusters zijn aangebracht. In de zijvleugels zijn in de onderste bouwlaag ovaal oeil-de-boeuf met zandstenen festoenomlijsting en in de bovenverdieping zesruits vensters aangebracht. In de linkerzijgevel bevindt zich rechts een zijingang met een recht gesloten tweedelige deur. Links hiervan is ter hoogte van het trappenhuis een zesruits glas-in-loodvenster aangebracht, waarin twee wapenschilden zijn afgebeeld. Direkt hieronder is een natuurstenen siersteen met festoen ingemetseld. In het interieur bestaat het muurwerk van het hoofdgebouw uit Brabantse wanden. De oorspronkelijke indeling is nog grotendeels gehandhaafd. Een entreé met tongewelf, die aan weerszijden toegang geeft tot kleine kantoorruimtes (in de meest rechtse was vroeger de hotelreceptie gevestigd) leidt naar de grote centrale hal, waarin we nog een schouw met siertegels en houten betimmeringen aantreffen. Boven de deur naar de centrale hal is een ovaal bovenlicht aangebracht. Rechts van de hal ligt een vertrek dat oorspronkelijk dienst deed als eetkamer. De hal staat aan de linkerzijde in open verbinding met het trappenhuis, waarin zich nog de originele houten balustrade en glas-in-loodvensters bevinden. Tevens vinden we in het interieur onder meer nog twee originele marmeren schouwen en geprofileerde houten deuromlijstingen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde vanwege de relatie van het landgoed met het voormalige kasteel Durendael. Tevens heeft het architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een historiserende landhuisarchitectuur met een eclectische detaillering. Er is sprake van een sterke visuele samenhang van het landhuis en het omringende landschapspark, met name aan de achterzijde waar terras en vijver een bijzondere visuele relatie tonen. Wat betreft het interieur kan gesproken worden van een redelijk grote gaafheid: de originele indeling van het landhuis is nog grotendeels gehandhaafd en tevens is nog een aantal elementen van het oorspronkelijke interieur bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft landhuis

Maréchal ; Noord-Brabant