Inleiding.

Voormalig traditioneel LEERLOOIERIJCOMPLEX uit circa 1850-1904, bestaande uit een LOOIERSWONING (1) en twee LEERLOOIERIJEN (2 en 3), gebouwd en ingericht voor looier H. van Rijckevorsel. De looierswoning dateert uit 1904 en vertoont elementen van de late Neo-Renaissance. De twee kuiplooierijen, met nathuizen en droogzolders, zijn gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. De oudste looierij dateert uit omstreeks 1850 en is oorspronkelijk mogelijk opgezet als biljartfabriekje dat rond 1880, toen de tweede looierij was voltooid, als kuiplooierij werd ingericht. Het malen van de eikenschors, voor het verkrijgen van de voor het looiproces noodzakelijke grondstof run, gebeurde in de aan de overzijde van de Veerseweg gelegen standaardmolen (de 'Planken Molen'), die thans niet meer aanwezig is. Ook aan de Veerseweg 56-58 bevindt zich een voormalige leerlooierij met woonhuis (buiten rijksbescherming).

Het looierijcomplex is tot in het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw in gebruik geweest.

Omschrijving.

Het geheel vrijgelegen complex bevindt zich ten oosten van de oude Oosterhoutse dorpskern op een rechthoekig perceel aan de Veerseweg 52. De gebouwen bevinden zich in de noordoostelijke zone van het perceel en omsluiten een binnenterrein waarop zich meer looikuipen bevinden. Groot zij- en achtererf aan de west- en zuidzijde.

Waardering.

Het leerlooierijcomplex, bestaande uit een looierswoning en twee leerlooierijen met kuipenterrein, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkelingen in de Brabantse lederindustrie in de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van looierijgebouwen en looierswoningen. Het complex heeft architectuurhistorische waarden. Het is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van de verzorgde ornamentiek en de detaillering van met name het woonhuis.

Het complex heeft tesamen met Veerseweg 56-58 ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid looiersensemble aan de Veerseweg. Het complex heeft verder ensemblewaarde wegens de wijze van situering van de afzonderlijke objecten rondom een kuipenterrein.

Het complex is van belang vanwege de typologische herkenbaarheid als kuiplooierijen-aan-huis en de gaaf bewaard gebleven looierswoning. Het is zeldzaam vanwege de nog in groten getale aanwezige looierskuipen.