Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525666
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Leerlooierijcomplex
Complexnummer: 
520021 - Leerlooierijcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13395/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oosterhout
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oosterhout
X-Y coördinaat: 
119560 - 406551

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

LEERLOOIERIJ met naastgelegen kuipenterrein, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Mogelijk reeds omstreeks 1850 opgezet als biljartfabriekje en rond 1880 ingericht als looierij voor H. van Rijckevorsel. De looierij is ten zuiden van voornoemde looierswoning en looierij gelegen en is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. Het pand is noord-zuid georinteerd, met de noklijn loodrecht op de Veerseweg.

Het malen van de eikenschors, voor het verkrijgen van de voor het looiproces noodzakelijke grondstof run, gebeurde in de aan de overzijde van de Veerseweg gelegen standaardmolen (de 'Planken Molen'), die thans niet meer aanwezig is. Het object is tot in het begin van de jaren negentig in gebruik geweest.

Omschrijving.

Het uit geteerde houten planken en bakstenen bestaande pand beslaat een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een nathuis en een droogzolder onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren. Aan de westgevel een thans versoberde houten aanbouw onder lessenaardak (voormalig houtloodsje). Aan de noordgevel een blokvormige eenlaags aanbouw onder plat. In kruisverband gemetseld nathuis met deels versoberde, meerruits vensters voorzien van kleine roedenverdeling op bakstenen afzaten in de oost- en zuidgevel. Opgeklampte, getoogde houten entreepoort in de westgevel. Dubbele, beglaasde entreepoort in de noordelijke kopgevel. Beplankte droogzolder met ventilatieluiken. In de noordgevel houten klampluiken, een hijsinstallatie onder lessenaardakje en twee tweelichten in de geveltop. Zoldering met houten balken en een mogelijk oudere, als onderslagbalk gebruikte ronde boomstam die de gehele breedte overspant en rust op schoren aan de binnenzijde van de dragende bakstenen muur. Interieur in slechte staat met mogelijk sporen van spoelbakken. Op het terrein aan de noord-westzijde diverse (restanten) van looikuipen. Dit zijn groepsgewijs in de grond ingegraven, en met houten dekplaten afsluitbare kuipen van ongeveer twee bij twee meter waar de huiden horizontaal in werden gelegd en laag om laag met eikenschors bestrooid.

Waardering.

De leerlooierij met kuipenterrein is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de economische ontwikkelingen in de Brabantse lederindustrie aan het eind van de negentiende eeuw. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van vroege looierijgebouwen. Het object heeft ensemblewaarden. Het vormt tesamen met het andere looierijgebouw en de looierswoning, de overige looikuipen op het binnenterrein en het looierijcomplex aan de Veerseweg 56-58 een karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid looiersensemble aan de Veerseweg.

Het object is van belang vanwege de typologische herkenbaarheid als kuiplooierij-aan-huis. Het is zeldzaam geworden vanwege de nog in groten getale aanwezige looierskuipen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVeerseweg524901 ZEOosterhout

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidLeerlooierij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OOSTERHOUTR8361

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501850globaalverbouwing

bouw voormalig biljartfabriekje