Inleiding

Het boerderijcomplex, bestaande uit een WOONHUIS, door een halsverbinding verbonden met een achterliggende SCHUUR (BOERDERIJ van het kop-hals-romptype) en een KNECHTSWONING, is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Schansstraat. Het complex is van de weg af gelegen en heeft aan de voorzijde een gazon en siertuin met beukenhaag. Aan het huidige boerderijcomplex ging een oudere, mogelijk achtiende-eeuwse boerderij vooraf, waarvan in de boerderij nog muurwerk resteert. Het woonhuis en de knechtswoning dateren van het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het woonhuis en de knechtswoning werden in 1974 verbouwd. De hals van de boerderij werd hierbij geheel opnieuw -zij het in de oorspronkelijke vorm- opgebouwd.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een perceel tussen de Schansstraat en de Parallelweg. De bebouwing wordt door een vrij diepe voortuin van de straat gescheiden. Een smal pad leidt naar het erf. Hierop bevinden zich aan de noordzijde, links van het pad, de knechtswoning, rechts hiervan het woonhuis. Ten zuiden van het woonhuis bevindt zich de schuur, die door een éénlaagse halsverbinding onder zadeldak met het woonhuis is verbonden.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een bouwtype: een rijk uitgevoerde boerderij van het kop-hals-romptype met bijbehorende knechtswoning. Daarnaast is het representatief voor de relatief welvarende boerenbedrijven in de negentiende eeuw in deze regio. Het complex bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering van de boerderij en vanwege het belang van het complex voor het aanzien van de historische kern van het dorp Raamsdonk, dat wordt gekenmerkt door lintvormige bewoningsas met vele boerderijen. Tot slot is het complex van belang vanwege typologische zeldzaamheid.