520040 - Complex Schansstraat
Raamsdonk B 1466
Schansstraat 32, 4944 AH te Raamsdonk

Inleiding

De BOERDERIJ van het kop-hals-romptype bestaat uit een WOONHUIS, dat via een éénlaagse halsverbinding verbonden is met een achterliggende SCHUUR. Dit pand, daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, verving een oudere, vermoedelijk achtiende-eeuwse boerderij, waarvan in de schuur en het woonhuis nog muurwerk resteert. De boerderij is vermoedelijk gebouwd door de Raamsdonkse aannemer Leijsen in een traditioneel-ambachtelijke stijl. In 1974 werd de boerderij verbouwd. Hierbij werd de hals opnieuw opgebouwd (in oorspronkelijke vorm), de zuidgevel van het woonhuis voorzien van tuindeuren.

De inwendige dispositie van het woonhuis werd ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

De boerderij heeft een globaal L-vormige plattegrond en bestaat uit een parallel aan de straat gelegen éénlaags woonhuis, een lagere éénlaagse halsverbinding en een haaks op de boerderij gesitueerde schuur. Woonhuis en halsverbinding onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Boven de voorgevel een dakkapel met rondboograam, boven de achtergevel een modern daklicht in het dakschild. Het dak van het woonhuis is voorzien van geschulpte windveren met makelaar. De schuur heeft een samengesteld wolfdak, eveneens gedekt met oud-Hollandse pannen. De gevels van de boerderij zijn opgetrokken in baksteen, deels oudere IJsselsteen. De boerderij heeft een gepleisterde plint. De schuur heeft aan de westelijke en zuidelijke zijde (gedeeltelijk) gepotdekselde wanden.

De voorgevel (noordgevel) van het woonhuis toont een symmetrische opbouw en telt vijf traveeën. In het midden een licht risalerende gevelpartij, waarin de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht. Geprofileerde deuromlijsting. Hardstenen stoep. Rechtgesloten vensters met een zesruits schuifraam, voorzien van houten luiken. De voorgevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst. De oostelijke kopgevel heeft ter plaatse van de keuken een vermoedelijk ouder venster, waarin een schuifraam met kleine roedenverdeling en houten luiken. Op de bovenverdieping een zesruits schuifraam. De westelijke kopgevel is ter hoogte van de begane grond en de bovenverdieping voorzien van een zesruits schuifraam. Op de begane grond met luiken. De achtergevel (zuidgevel) is bij een latere verbouwing voorzien van een beglaasde openslaande tuindeur en een rechtgesloten venster met kleine roedenverdeling.

De halsverbinding heeft is in beide gevels voorzien van een moderne houten deur en een vierkant vierruits raam.

De schuur heeft in de noordelijke gevel een dubbele houten staldeur onder segmentboog. Verder is deze gevel voorzien van een tweetal halfronde ramen, boven de staldeur en ter plaatse van de karnkeuken. De oostelijke gevel van de schuur heeft rechts een lage uitbouw voor de karnkeuken, het toilet en de varkensstallen. Geheel links een vooruitspringende, hoger opgetrokken uitbouw onder wolfdak, waarin de paardenstal. In deze gevel rechts, ter plaatse van de karnkeuken een halfrond venster, ter hoogte van de varkensstal een klein getoogd venster met vierruits raam en een varkenspoortje met opgeklampte deur. De paardenstal is voorzien van een drietal kleine getoogde vensters met vierruits raam. De achtergevel (zuidgevel) van de stal heeft rechts een rechtgesloten deeldeur, links hiervan, ter hoogte van de koeienstal een drietal deuren opgeklampte deuren en vier getoogde stalvensters met vierruits raam. Boven de deeldeur in het gepotdekselde deel van de muur een vierruits raam met stalen kozijn.

In de westelijke schuurgevel is de gevel alleen ter plaatse van de koeienstal van baksteen, voor het overige geheel gepotdekseld. Inwendig is de dispositie van het woonhuis vrijwel geheel gewijzigd. Oorspronkelijk een centrale hal met aan weerszijden twee kamers. Wel resteren in het interieur van het woonhuis nog enkele oorspronkelijke elementen. Hiervan zijn onder meer van belang in de keuken een schouw en een kastenwand. De schuur is driebeukig met langsdeel en toont nog het oorspronkelijke eikenhouten gebint. Tegen de oostgevel van de schuur bevinden zich een karnkeuken met bakoven, een hondenhok, een toilet, een varkensstal en een paardenstal. Tegen de zuidgevel de voormalige koeienstal met mestvang. Ook in de schuur resteert nog een aantal oorspronkelijke elementen, waarvan onder meer van belang zijn: in de karnkeuken een karnmachine, verbonden met een tredmolen in het aangrenzende hondenhok en een bakoven. In de paardenstal hooiruiven.

Waardering

De boerderij met schuur is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk uitgevoerde boerderij van het kop-hals-romptype. De boerderij bezit architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige detaillering. De boerderij bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering en vanwege het belang voor het aanzien van de historische kern van het dorp Raamsdonk. De boerderij is van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur van de schuur. De boerderij is tot slot van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft woonhuis met schuur

Leijsen ; Noord-Brabant