Inleiding

COMPLEX bestaande uit de samenstellende onderdelen van VILLA en vaste BRUG behorende bij het voormalige landgoed Borchgrave. De villa, die zich midden op het terrein bevindt, kreeg eind 19de eeuw een tweede bouwlaag die echter begin deze eeuw weer is afgebroken. Door de aanleg van de Kerkdijk, die een belangrijke funktie als uitvalsweg ging vervullen, is de ingang tot het perceel aan de achterzijde komen te liggen en is ook de brug verplaatst. In deze situatie wordt vanaf de straatzijde de achterzijde als voorgevel ervaren. De brug, over een evenwijdig aan de straat lopende sloot, ontsluit het terrein.

Het perceel, waarop behalve de villa en de brug enkele bomen van hoge ouderdom voorkomen, is zuidoostelijk gelegen van het dorp Heerde, en wordt hiervan gescheiden door het Apeldoorns Kanaal.

Complex van VILLA met BRUG

- Van architectuurhistorisch belang vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en materiaalgebruik van de complex-onderdelen villa en brug.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan de Kerkdijk die de belangrijke verbinding vormt met het dorp Veessen en vanwege zijn ligging aan de noordzijde van het Apeldoorns Kanaal.

- Van cultuurhistorisch belang omdat de villa met brug deel uitmaakte van het landgoed Borchgrave.