Heerde P 254
Bij Kerkdijk 2, 8181 RP te Heerde

Omschrijving

BRUG ondersteund door een segmentboog, geslagen over een brede sloot waarvan de gemetselde landhoofden in het talud ingrijpen. De brug met betonnen brugdek ligt in het verlengde van de middenas van de verderop gelegen villa. Vanaf de straatzijde zwenkt de borstwering aan beide zijde van de brug in. De op een stenen plint rustende, door ijzeren balusters gevormde borstwering wordt door een ijzeren dekplaat afgedekt. De brugleuningen worden aan de straatzijde voorafgegaan door lage vierkante ijzeren kolommen bestaand uit een basement en een sokkel met kussenmotief en die tentdakvormig beëindigd. Aan de villazijde is deze kolom hoger en wordt door een moderne lantaarn bekroond. De segmentboogvormige zijkanten van de brug zijn gecementeerd.

BRUG

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik.

- Van ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin de brug een beeldbepalende rol speelt. Het objekt heeft een ensemblewaarde in relatie met de villa.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling.