Inleiding

In 1884 werd door architect Nicolaas Molenaar een ontwerp gemaakt voor een nieuw rooms-katholiek KERKELIJK COMPLEX, bestaande uit een kerk, pastorie met tuin en een begraafplaats waarop een hekwerk. De kerk is opgetrokken in neogotische stijl. Het was Molenaars eerste zelfstandige opdracht. Op initiatief van pastoor Th. de Klaver werd de nieuwbouw gepleegd in het dorp Vleuten in plaats van op `t Hoog, de locatie van de oude kerk. De wijding van de Willibrorduskerk vond plaats op 3 november 1885 door monseigneur P.M. Snickers. In 1935 is de kerk vergroot op initiatief van pastoor Ohl, door de zoon van Molenaar, waarbioj de schepen van de kerk in dezelfde stijl verbreed. Rechts naast de kerk werd de pastorie opgetrokken, die is gelegen in een landschappelijk aangelegde processietuin. Achter het complex bevindt zich de begraafplaats, die wordt afgesloten door een smeedijzeren hek.

In 1935 werd, op initiatief van pastoor Ohl, de kerk vergroot door Nicolaas Molenaar jr., waarbij de schepen van de kerk in dezelfde stijl verbreed.

Omschrijving

Het aan de pastoor Ohllaan, ter hoogte van de Bottensteinweg gelegen rooms-katholiek kerkelijk complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk

2. pastorie

3. processietuin

4. hekwerk

De kerk is gelegen in de as van de Bottensteinseweg. De pastorie is rechts van de kerk gesitueerd en is daarmee verbonden door een gang. De tuin is rondom de pastorie gelegen. Het hekwerk bevindt zich op de begraafplaats, die achter de kerk en de pastorie is gelegen.

Waardering

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een relatief gaaf bewaard kerkelijk complex, ontworpen door Nicolaas Molenaar. Van waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uiting van de rooms-katholieke opbloei aan het einde van de 19de eeuw. Alsmede vanwege de ensemblewaarde vanwege de samenhang van de verschillende onderdelen, die in eenzelfde periode tot stand zijn gekomen, alsmede van situationele waarde in relatie tot de achter het complex gelegen begraafplaats.