Inleiding

In opdracht van Provinciale Waterstaat Utrecht is in 1939 over de Vecht in Vreeland een BRUGCOMPLEX gebouwd, bestaande uit een brug met een bedieningshuisje gebouwd en in 1940 de bijbehorende brugwachterswoning ten zuiden van de brug op de oostelijk Vechtoever. De brug en het woonhuis in Functionalistische stijl zijn een ontwerp van de architect W.M. Dudok. In 1970 werd op de westoever een tweede brugwachterswoning gebouwd in dezelfde stijl. De stalen ramen en kozijnen van de brugwachterswoning uit 1940 zijn met uitzondering van de ronde vensters vervangen door aluminium exemplaren. Oorspronkelijke was aan de voorzijde in het pand een dienstruimte voor de brugwachter met een eigen toegang. De woning is in de jaren negentig verkocht en niet meer in gebruik als brugwachterswoning. Het bedieningshuisje op de brug is in 1997 vervangen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende complexonderdelen: 1. brug 2. brugwachterswoning Het complex bevindt zich aan de zuidzijde van Vreeland. De brug over de Vecht ligt in de belangrijke provincialeweg Haarlem-Hilversum. De brugwachterswoning is op de oostelijke Vechtoever gesitueerd ten zuiden van de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugcomplex bestaande uit een brug en brugwachterswoning, ontworpen in 1939-1940 door W.M. Dudok in Functionalistische stijl, alsmede vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Tenslotte vanwege de belangrijke stedebouwkundige waarde in relatie tot de Vecht en de Provincialeweg.