Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520346
Complexnummer
520345 - Brugcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82818/75
Kadastrale aanduiding
Vreeland B 1818
Bij Provincialeweg 2, 3633 AA te Vreeland

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

De samengestelde BRUG over de Vecht in de Provincialeweg bij Vreeland is gebouwd in 1939 in Functionalistische stijl en bestaat uit drie vaste brugdelen en een ophaalbrug. Tussen gemetselde landhoofden en twee gemetselde pijlers in de rivier bevinden zich vier doorvaartopeningen. De meest westelijke doorvaartopening heeft een vaste gemetselde overspanning voorzien van betonnen platen en een rechte doorgang, dan volgt een beweegbare doorvaartopening voorzien van een stalen ophaalbrug en tenslotte aan de oostzijde twee vaste openingen met een stalen overspanning. Het metselwerk is opgetrokken in rode baksteen in kettingverband met kunststenen afdeklijsten en ter hoogte van de waterlijn een houten bekleding.

De ophaalbrug bestaat uit twee verjongende stalen hameipijlers op een vierkante uitgemetselde pijler, die verbonden is met de gemetselde overspanning aan de westzijde. De balanspriemen en de midden- en eindbalk hebben een stalen vakwerkconstructie en zijn door middel van twee stangen verbonden met de stalen val. Aan weerszijden van de ophaalbrug en de twee vaste doorvaartopeningen met een stalen overspanning is een stalen hekwerk met buisprofiel geplaatst. Aan de oostelijke uiteinden hiervan en aan weerszijden van de gemetselde overspanning is een gemetselde balustrade met een kunststenen afdekplaat aangebracht.

De brug vormt stilistisch en bouwkundig een eenheid met de brugwachterswoning. Het zuidoostelijk landhoofd van de brug gaat over in de voorgevel van de benedenverdieping van de brugwachterswoning.

Waardering complexonderdeel 1

De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een samengestelde brug uit 1939 in Functionalistische stijl, bestaande uit een stalen ophaalbrug en drie vaste brugdelen, ontworpen door de architect W.M. Dudok. Tevens vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege stedebouwkundige waarde in samenhang met de rivier de Vecht en de Provincialeweg, alsmede met de bijbehorende voormalige brugwachterswoning.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520345. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Ophaalbrug (C)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dudok, Willem Marinus ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur