Inleiding complex

Het in het land gelegen BOERDERIJCOMPLEX, 't Hoekerland, is gesitueerd in de Hoekerpolder nabij de Hoeker watermolen en is via een lange oprit vanaf de Nigtevechtseweg te bereiken. De boerderij dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en de naastgelegen weagenschuur uit 1910. De boerderij is een tamelijk gaaf voorbeeld van dit in het Veenweidegebied weinig voorkomend type Noord-Hollandse stolpboerderij. De oorspronkelijke deeldeuren in de voorgevel links zijn vervangen door een getoogd schuifvenster met luiken in overeenstemming met de overige vensters in de voorgevel. Tegen de rechterzijgevel is een uitbouw onder een plat dak aangebracht.

Voor de boerderij staan drie leilinden en rechts twee.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex omvat de volgende complexonderdelen: 1. stolpboerderij 2. wagenschuur De wagenschuur staat rechts (noordzijde) van de boerderij en is ten opzichte van de boerderij meer naar achteren gelegen.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een karakteristiek en gaaf boerderijcomplex, bestaande uit een boerderij van het Noord-Hollands type stolpboerderij en een wagenschuur gebouwd in respectievelijk het laatste kwart van de negentiende eeuw en 1910. Het complex is van landschappelijke waarde vanwege de markante situering in het open landschap van de Hoekerpolder.