Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520384
Complexnummer
520383 - Het Hoekerland
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82767/200
Kadastrale aanduiding
Vreeland B 1305
Nigtevechtseweg 47, 3633 XR te Vreeland

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

De in het land gelegen STOLPBOERDERIJ, 't Hoekerland, is vanaf de Nigtevechtseweg bereikbaar via een lange oprit. De deels onderkelderde boerderij op een nagenoeg rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een hoog schilddak met een korte dwarse nok, gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de nok zijn twee zinken pirons geplaatst. De houten bakgoot wordt gedragen door klossen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband. Een gedeelte van de linkerzijgevel is opgetrokken in halfsteens verband.

De voorgevel (oostzijde) wordt geaccentueerd door een witgepleisterde plint en een brede geprofileerde gootlijst. De voorgevel bevat links in een terugliggend, iets verhoogd gevelvlak een getoogd schuifvenster met luiken. Hierboven bevindt zich tegen de gootlijst aan een breed, laag venster (zolderlicht van voormalige knechtenkamer) met een gietijzeren roedenverdeling in de vorm van vijf door pijlen doorkruiste cirkels. In het midden van de voorgevel zijn twee getoogde schuifvensters met luiken aangebracht onder strekken met gele baksteenornamentiek. Recht hierboven is op het dakvlak een dakkapel met een zesruits schuifvenster geplaatst onder een zadeldak voorzien van windveren met een decoratieve gesneden druppellijst. In het rechterdeel van de voorgevel bevinden zich de ingang met een paneeldeur voorzien van smeedijzeren deurrooster en een getoogd bovenlicht, en geheel rechts nogmaals twee getoogde schuifvensters met luiken van de opkamer boven twee kelderlichten met diefijzers en luiken. De schuifvensters zijn voorzien van bovenramen met ingeslepen ruitvormige decoratie. In de rechterzijgevel bevinden zich van links naar rechts twee kelderlichten als in de voorgevel, een halfrond stalvenster en een deur. Aan de achterzijde bevindt zich links een uitgebouwd volume onder een zadeldak met een lagere nokhoogte dan het hoofddak, in de achtergevel voorzien van een deur met tweeruits bovenlicht en een zolderluik. In de rechter zijgevel zit een halfrond stalvenster. Rechts van de uitbouw bevat de achtergevel een halfrond stalvenster, een deur en een halfrond stalvenster.

De linkerzijgevel bevat twee opgeklampte deuren met daartussen een hoog geplaatst zesruits schuifvenster met luiken.

In de boerderij, die de oorspronkelijke indeling grotendeels heeft behouden bevindt zich rechtsvoor een kelder met opkamer.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als tamelijk gaaf voorbeeld, zowel wat betreft de hoofdvorm als de detaillering, van een in het Veenweidegebied weinig voorkomend type Noord-Hollandse stolpboerderij. Tevens is de boerderij van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de naastgelegen wagenschuur. Tenslotte is de boerderij van landschappelijke waarde vanwege de markante situering in het open landschap.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520383. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing